Jan Kruimink - Dirigent

 Mark Hidding - PianistMuziekpedagoog, dirigent en componist/arrangeur Jan studeerde na de Pedagogische Academie in Emmen, schoolmuziek B en Harfa-directie aan het conservatorium te Zwolle.Sinds 1981 is Jan werkzaam op de Pabo in Emmen als docent muzikale vorming.

  

Daarnaast heeft hij een jarenlange ervaring als muziekleraar aan het basis- en middelbaar onderwijs. Als dirigent was Jan eerst werkzaam als fanfaredirigent (Excelsior Oosterhesselen 1982-1996). Eind jaren tachtig heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een uniek jeugdopleidingsstructuurplan.

In de jaren negentig maakt Jan de overstap naar de koorwereld. Vanaf de oprichting is Jan dirigent van Sounds4You (Happy Sound) en in 2000 richt hij het mannenkoor HEM op (Hesseler Eerste Mannenkoor), dit koor is eveneens popmuziek gericht. 

Als componist is Jan verantwoordelijk voor een groot aantal liedjes o.a. voor revue en cabaret, een aantal daarvan in de Drentse taal. Later is het accent meer komen te liggen op het arrangeren van liederen voor Sounds4You en HEM.

Zijn grootste succes was het muziekspektakel ‘De Toorn van Thunaer’, dat in september 2019 werd uitgevoerd op het landgoed De Klencke; hiervoor componeerde hij 23 liedjes (teksten Harm Dijkstra) inclusief de koorarrangementen en van het 100-koppige koor was hij de dirigent.

Als deel van een muzikaal gezin, ontwikkelde Mark Hidding al op jonge leeftijd een passie voor de muziek. Op vierjarige leeftijd begon hij piano te spelen en sindsdien heeft hij een groot deel van zijn leven pianolessen gevolgd bij Micha Wink aan het CQ in Emmen. Zijn interesse beperkte zich echter niet tot de piano. Later voegde hij verscheidene andere instrumenten aan zijn arsenaal toe, waaronder gitaar, (bas)ukulele, cajon, cello, mondharmonica en tin whistle. Bovenal staat hij echter bekend als pianist, gespecialiseerd in jazz en lichte muziek.

Vrijwel altijd speelt hij in meer of mindere mate geïmproviseerd. Dat doet hij bijvoorbeeld als achtergrondpianist bij evenementen, maar ook is Mark regelmatig te zien in een begeleidende rol bij koren, grote bands en theaterproducties. Zo ook, sinds 2017, bij Sounds4You.